zaterdag 23 november 2019 20:15-22:30 uur

In het dertiende project van Kamerkoor JIP duikt het koor in het thema water. Met muziek van over de hele wereld bezingt het koor het water, dat in elke cultuur een belangrijke rol speelt als bron van leven, voedsel en inspiratie.

Na verschillende projecten met muziek uit het Midden-Oosten, Nederlandse composities en Portugese volks- en renaissancemuziek, waagt Kamerkoor JIP onder leiding van Jonathan en Imre Ploeg zich weer aan een maatschappelijk urgent thema: water. Water is de belangrijkste voorwaarde voor al het leven op aarde, maar is tegenwoordig steeds vaker vervuild en niet meer drinkbaar. Ook in de kunst wordt water al eeuwenlang als metafoor gebruikt: het staat onder meer voor het leven, de dood, het verstrijken van de tijd en voor vruchtbaarheid. Al deze aspecten zullen worden bezongen in JIP13 – The Moments of Water.

 

Het repertoire bestaat uit stukken van over de hele wereld: van Servië tot Canada en van Nederland tot aan de Baltische staten.

Eén van de stukken is een moderne compositie van Raymond Murray Schafer (*1933), Miniwanka (The Moments of Water). In plaats van bladmuziek met muzieknoten hebben de zangers een grafische partituur, waarmee ze de verschillende vormen van water verklanken. In deze compositie is gebruik gemaakt van verschillende Noord-Amerikaanse inheemse talen.

In Canticum Calamitatis Maritimae van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi (*1963) wordt een grote ramp bezongen: het zinken van het schip MS Estonia in 1994. Het stuk begint met een volksmelodie, gezongen door één sopraan, waar langzaam teksten van het traditionele requiem doorheen gefluisterd worden. Een baritonsolist vertelt op recitatieve wijze over de scheepsramp. Na een climax van alle stemmen eindigt het stuk met eeuwige rust: requiem aeternam.

 

Eind november is dit diverse programma van Kamerkoor JIP te horen in Den Haag, Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Dit project is een samenwerking met het Culture Unlimited Festival.

 

In elk concert werkt JIP samen met bijzondere solisten in wisselende bezettingen: de beroemde altviolist en improvisatiespecialist Oene van Geel (Nederland), de crossover zangeres Maryana Golovchenko (Oekraïne), soefizanger Khaled Alhafez (Syrië) en jazz improvisator en festivalorganisator Hannibal Saad (Syrië). Voor Kamerkoor JIP en deze solisten schreef Imre Ploeg een nieuwe compositie.

 

Kaartverkoop

JIP13 – The Moments of Water – Zaterdag 23 november – Amsterdam

 

Allianties

> De concerten van Kamerkoor JIP zijn onderdeel van het Culture Unlimited Festival. Het interculturele festival brengt muziek van diverse kunstenaars over water. We houden je over deze concerten op de hoogte.
> Speciaal voor dit project ging Kamerkoor JIP een internationale wateralliantie aan met Annewiets Douma en haar vrienden van Sail to the COP. Met 35 anderen zeilt ze per piratenschip naar de klimaatconferentie in Chili. Onderweg maakt ze nieuwe muziek over water, die wij de komende maanden met je zullen delen. Drinkable Rivers (Nederland) en Rios to Rivers (Verenigde Staten, Chili, Argentinië en Brazilië) zijn ook onderdeel van de wateralliantie en zetten zich in voor schone, drinkbare en beschermde rivieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Uitvoerenden