zondag 15 maart 2020 12:00-13:30 uur

Koffieconcert door het Helikon Quartet.

Het Helikon Kwartet werd in 2015 opgericht en is sinds 2017 in opleiding bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Het kwartet geeft vele concerten door heel Nederland. Zo speelden ze in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, TivoliVredenburg en Orpheus Apeldoorn. In 2018 verzorgden ze een aantal concerten tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachtenfestival en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Ook waren ze te gast in het radioprogramma Opium op radio 4.

Het kwartet besteedt graag aandacht aan actuele onderwerpen en werkt hierbij regelmatig samen met componisten. Nadat ze in 2017 een première gaven van het strijkkwartet van S. van Yperen, gaven ze afgelopen zomer tijdens de NJO Muziekzomer wederom een wereldpremière. Ditmaal een werk van componist Ryan Probert, genaamd ‘Twilight City’. Voor dit festival voerden ze een programma uit geïnspireerd op klimaatverandering.

Het Helikon werd de afgelopen twee jaar intensief gecoacht door Quatuor Danel, binnen de Rabo Next Stage, een coachingstraject voor jong talent georganiseerd door TivoliVredenburg. In 2016 ontving het kwartet een beurs om masterclasses te volgen bij het Chilingirian Quartet in Engeland. In 2017 volgde het Helikon als gast ensemble lessen binnen de European Chamber Music Academy. Ze ontvingen lessen van onder anderen Stefan Metz, Luc-Marie Aguera, Eberhard Feltz, Petr Prause, Daniel Rowland, Miguel da Silva, Johannes Meissl, Emanuelle Bertrand, Ásdís Valdimarsdottír, Dmitri Ferschtman en Cuarteto Quiroga.

Minstens drie keer per maand is er een gratis concert in de Oosterkerk. Op één zondagmiddag van de maand een koffieconcert en op de eerste dinsdagavond en één vrijdagmiddag van de maand treden (oud-)studenten van het Conservatorium van Amsterdam op. Deze concerten worden naast subsidie van de Werkgroep Kunst & Cultuur Oostelijke Binnenstad mogelijk gemaakt door uw vrijwillige bijdrage.

Foto: Juri Hiensch

Uitvoerenden