Izhar Elias Photo: Marco Borggreve

Izhar Elias

Gitarist

'Bij Izhar Elias is de gitaar orkest en zanger'

Biografie

Izhar Elias – gitaar

 

‘Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt Izhar Elias zijn instrument.’ (Dagblad Trouw)

 

‘Bij Izhar Elias is de gitaar orkest en zanger’

‘Elias is virtuoos en oprecht.’ (NRC)

 

‘Izhar Elias is a musician of outstanding ability, whose whole approach to his art displays a maturity beyond his years.’ (Classical Guitar Magazine)

 

Izhar Elias’ (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

 

In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Elias gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië en Australië.

Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Symfonie Orkest en Het Gelders Orkest.

 

In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.

In 2013 kwam de CD “Adelaide, Beethoven and the guitar” uit, met unieke 19e eeuwse arrangementen van werken van Beethoven. Het album kreeg  4 sterren in Trouw, het Nederlands Dagblad en Luister Magazine.

In 2009 bracht hij een wereldpremière opname uit met vroeg 19e eeuwse arrangementen van Rossini´s opera ‘Semiramide’, gespeeld op zijn unieke Guadagnini gitaar uit 1812. ‘Elias doet met versieringen en al, niet onder voor welke diva dan ook’, aldus Peter van der Lint van Dagblad Trouw naar aanleiding van deze dubbel CD.

Met Ensemble Cordevento, dat zich vooral richt op repertoire uit de 17e eeuw, is Elias regelmatig op tournee in Nederland, Rusland en Zuid-Oost Azië. Voor seizoen 2011-2012 was Cordevento opgenomen in de ‘Rising Stars’ serie, met optredens in de belangrijkste Europese concertzalen ( o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg).

Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren.

Hij werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs. Zijn vernieuwende CD plus DVD ‘Big Eye’ werd in Gramophone geprezen met de woorden ‘Wacky, irreverent and thought provoking’.

 

Izhar Elias (1977) kreeg vanaf zijn zevende jaar gitaarles van Ton Terra aan de Muziekschool Amstelveen. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. In 2002 sloot hij zijn master opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs. Elias volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

Izhar Elias beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.