Stefan Petrović

Pianist

Biografie

Stefan Petrović is geboren te Belgrado, Servië. Hij begon met piano spelen op 6 jarige leeftijd en in zijn tienerjaren deed hij mee aan talloze piano concoursen. Hij won onder andere de 1e prijs op het Jonge Pianisten concours te Niš, Servië, de 1e prijs op het internationale concours ‘Citta di Stressa’ in Italië en de 1e prijs op het internationale concours ‘Petar Konjovic’ te Beglrado. In 1995 overhandigde het ministerie van cultuur in Servië hem de ‘jonge muzikant van het jaar award’ en ontving hij de prestigieuze ‘Oktober Prijs’. Van 1996 tot 2002 gaf Stefan concerten in Servië, Montenegro en Macedonië als solist en als lid van een piano trio.

 

In 2002 kwam Stefan naar Nederland waar hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij voltooide zijn bachelor en master studies in de klas van Naum Grubert. Gedurende zijn studiejaren nam Stefan deel aan masterclasses door Dmitry Bashkirov, Anton Kuerti en Jean Yves Thibaudet. Tijdens zijn studie trad hij regelmatig op als solist en in 2007 speelde hij het Mozart pianoconcert in d-klein KV466 met het orkest van het Koninklijk Conservatorium. Stefanmaakte deel uit van verschillende kamermuziek ensembles en speelde voornamelijk met leden van het Ysaÿe strijktrio.

 

Na zijn studie trad Stefan op in Nederland, België, Italië en Spanje en begon een onderzoeksproject met betrekking tot 19eeeuwse uitvoeringspraktijk. Een aantal van Stefan’s meest opmerkelijke optredens zijn Beethoven’s Tripelconcert op.56 met Gordan Nikolić, Celine Flamen en Orquestra de Cambra Illa de Menorca, en Liszt’s piano concert No.1 met Kenneth Montgomery en het orkest van het Koninklijk Conservatorium, Den Haag. Stefan trad ook op in verscheidene festivals zoals de Amsterdamse Cello Biënnale, White Crow Music Festival en Festival de Musica de Mao. Zijn onderzoek vindt plaats aan de Universiteit van Leiden en richt zich op het gebruik van flexibiliteit van ritme en tempo in de uitvoering van 19eeeuws repertoire. Dit onderzoek heeft zijn spel en interpretatie op vele manieren beïnvloed.