Strijkkwartet Vier32

In de Oosterkerk:

Biografie

Met het oprichten van Strijkkwartet Vier32 ging een hartewens van de leden in vervulling: het spelen, onderzoeken, studeren en ten gehore brengen van klassieke strijkkwartetten.  Het afgelopen jaar bood ons de gelegenheid vier programma’s te maken met de mooiste en beroemdste kwartetten.  Hiermee trekken we binnenkort het land in. We benaderen de muziek zo authentiek mogelijk.  Het spelen op oude instrumenten met darmsnaren en onze kennis van de uitvoeringspraktijk gaan daarbij hand in hand met het zoeken naar zeggingskracht en persoonlijke overgave. Een extra dimensie vormt de stemtoon a = 432 Herz die we hanteren.  Daarmee komen we zo dicht mogelijk bij de in die tijd gebruikte stemtoon.  Ook zou deze stemming de resonantie van de aarde èn van ons hart weerspiegelen.

 

Musici

Elisabeth IngenHousz – viool
Ana Vasić – viool
Ruben Sanderse – altviool
Frank Rutgers – cello

 

Elisabeth IngenHousz  studeerde voor haar beide masters viool en barokviool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en volgde een post-graduate opleiding kamermuziek aan de Franz Liszt Academie in Boedapest. Haar leraren waren o.a. Mark Lubotsky, Ferenc Rados en Lucy van Dael.

Met allerlei ensembles variërend van trio tot groot orkest, toerde ze de wereld rond.

De Amsterdamse Bach Solisten, het Combattimento Consort, het Radio Kamerorkest, de Nederlandse Bachvereniging en Concerto Köln zijn er enkele van. Momenteel is ze lid van Concerto d’Amsterdam, The Northern Consort en Musica Amphion, en is ze aanvoerder van het Tulipa Consort, het ensemble van sopraan Johannette Zomer. Daarnaast is ze concertmeester van Philharmonia Amsterdam, Strijklicht, Cappella di San Pietro, en verschillende andere, vaak in barokmuziek gespecialiseerde groepen.

elisabethingenhousz.nl

 

Ana Vasić, van oorsprong Sloveense, behaalde zowel een bachelor-diploma viool aan het Conservatorium van Amsterdam, als een masterdiploma aan het Escola Superior de Musica de Catalunya. Ze studeerde bij Ilya Grubert, Kees Koelmans en Emilio Moreno.

Ana heeft een passie voor barokmuziek en klassieke muziek, maar ook voor wereldmuziek zoals tango en flamenco. Ze is lid van verschillende orkesten en kamermuziekensembles zoals Concerto d’Amsterdam, Tulipa Consort, Bremer Barockorchester en Antiphonus (Zagreb). Met hen en andere ensembles concerteert ze in binnen- en buitenland.

anavasic.com

 

Ruben Sanderse studeerde viool en altviool bij Jaring Walta en Ferdinand Erblich aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als moderne speler maakte hij jarenlang deel uit van Amsterdam Sinfonietta, het Ives Ensemble en, als aanvoerder, van het European Union Chamber Orchestra. Hij remplaceert verder bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten en ensembles.

Zijn specialisatie in de historische uitvoeringspraktijk resulteerde in het werken bij onder meer Het Orkest van de Achtiende Eeuw, Anima Eterna Brugge, La Stravaganza Hamburg en vele kleinere ensembles.

Ruben heeft een uitgebreide stokkencollectie en bespeelt een N.F. Vuillaume uit 1873.

 

Frank Rutgers studeerde cello aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam bij Fred Pot en Marien van Staalen. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus werd hij remplaçant bij verschillende symfonie orkesten. Daarnaast was hij cellist bij de grote musicalproducties van Stage Entertainment. De laatste jaren is zijn werkterrein steeds meer verschoven naar het continuo-spel, zowel op moderne cello als op barokcello.

Hij verzorgt, vanuit zijn muziek-organisatie bureau Strijklicht, de musici voor koorbegeleidingen, kamermuziekconcerten, cd-opnames en tv-programma’s.

Daarnaast heeft hij een grote lespraktijk in Alkmaar, Heerhugowaard en Sint Pancras. Hij bespeelt een, weer naar oude staat teruggebrachte, cello uit 1744.