dinsdag 2 februari 2016 20:00-21:00 uur

Duo Ebano: Paolo Gorini (piano) en Marco Danesi (klarinet)

 

  • Brahms – Sonate in F mineur voor klarinet en piano op.120 n1
  • Poulenc – Sonate voor klarinet en piano
  • Bernstein – Sonate voor klarinet en piano

 

Het concert volgt een chronologisch pad van de romantische periode via de neoklassieke – naar moderne muziek.

Het programma begint met een meesterwerk van de romantische periode: de sonate op.120 n1 in F minor. Dit stuk is, in combinatie met de sonate op.120 n2, het laatste kamermuziekstuk dat Brahms heeft gecomponeerd. Hij werd geïnspireerd door het geluid van de klarinettist Richard Muhlfeld, die de techniek van vibrato gebruikte en daarmee een bijzondere klankkleur creëerde.

De Sonate van Poulenc bestaat uit drie delen. Een combinatie van verschillende kenmerken in het eerste, het lyrische moment in het tweede en het derde virtuoze deel. Deze sonate werd voor de eerste keer uitgevoerd in de Carnegie Hall in New York door de beroemde klarinettist Benny Goodman met Leonard Bernstein op piano.

Het laatste stuk is de Sonate van L. Bernstein. Dit stuk bestaat uit twee delen: een ‘grazioso’ begin wordt gevolgd door een ritmisch en licht einde. In dit stuk kunnen we elementen vinden uit het belangrijkste werk van Bernstein: “West Side Story”, zoals het veranderen van ritme en metrum, lopende bas en syncopen.

Uitvoerenden