zaterdag 4 mei 2019 21:00-22:00 uur

Herdenkingsconcert met Ensemble Shapeshift (zeven violisten) dat ‘Lacrimosa or 13 Magic Songs’ van de Nederlands/Oekraïense componist Maxim Shalygin uitvoert.

Voor het schrijven van een requiem zet iedere componist zijn beste beentje voor. De mooiste muziek wordt vaak geschreven voor het ‘Lacrimosa’ gedeelte. De dodenmis bereikt dan zijn magnetische kern. Dat vindt ook de jonge Nederlands/Oekraïense componist Maxim Shalygin. Met zijn gloednieuwe werk Lacrimosa or 13 Magic Songs duikt Shalygin diep in het sacrale hart van de dodenmis. Het Lacrimosa is ook het deel van het requiem waarin de mens zich tot zijn God richt voor vergeving en genade. Shalygins Lacrimosa or 13 Magic Songs is niet geschreven voor stemmen maar is een bijzonder, instrumentaal werk voor zeven violen.

Zijn één uur durende werk bestaat uit verschillende delen die gewijd zijn aan een specifieke techniek, textuur en emotionele staat, aldus de componist. Lacrimosa or 13 Magic Songs wil de ziel van de mens aanspreken, emoties opwekken en aansporen tot zelfreiniging en vergeving.’

Dirigent: Maxim Shalygin
Musici: Emmy Storms, Andrii Chugai, Ernst Spyckerelle, Anna Britala, Maria Koeznetsova, Fiona Robertson en Anna Antipova.

 

‘In dertien delen voor zeven violen liet de componist horen hoe je pizzicato-regens, ziedende strijkstokzwermen en zachte boventoonsluiers uit 28 snaren peurt.’ (****) NRC Handelsblad

 

Uitvoerenden