vrijdag 25 februari 2022 14:30-15:20 uur

LET OP: Wegens familieomstandigheden kan dit concert helaas niet doorgaan op 25 februari. Wij zoeken naar een nieuwe datum om het concert alsnog uit te voeren. Onze excuses voor het ongemak.

Pianist Juan Pedro Garcia Oliva speelt muziek van Beethoven & Prokofiev.

 

Beethovens Pianosonate Nr. 23 Op. 57, gecomponeerd in 1804-1805, is net als zijn vijfde symfonie een van de werken die symbool staan voor het explosieve temperament van de componist. Tegenwoordig is deze sonate bekend onder de bijnaam ‘Appassionata’. Vreemd genoeg verscheen deze naam voor het eerst in 1838 in een transcriptie van de sonate voor quatre-mains uitgegeven door Cranz Verlag in Hamburg. Hoewel deze aanduiding niet van Beethoven afkomstig is, is ze onlosmakelijk met het werk verbonden. Het past overduidelijk goed bij de dramatische contrasten van het eerste deel, het plechtige en naar binnen gekeerde van het tweede, en de demonische hartstocht van het derde.

 

De Pianosonate Nr. 6 Op. 82 was het eerste van Prokofievs drie belangrijkste werken in dit genre. De sonate is geschreven tijdens zijn meest productieve periode, toen zijn stijl het hoogtepunt van volwassenheid bereikte. Prokofiev voltooide dit werk in 1940, voordat de Tweede Wereldoorlog in 1941 naar de USSR kwam. Het is moeilijk te zeggen of het de gebeurtenissen in West-Europa (waar Prokofiev verbleef tussen 1922 en 1935) waren die de stemming van de componist beïnvloedden of dat het het steeds repressievere klimaat in de Sovjet-Unie was, maar dit stuk heeft beslist een turbulente energie en angst die overeenstemt met de politieke spanningen van die tijd.

 

Het programma:

L van Beethoven (1770-1827) Sonata nº23 in F minor, Op.57
I. Allegro assai

II. Andante con moto

III. Allegro ma non troppo


S. Prokofiev (1891-1953)Sonata nº6 in A major, Op.82

I. Allegro moderato

II. Allegretto

III. Tempo di valzer lentissimo

IV. Vivace

 

Reserveren

Het is vanaf 25 februari 2022 niet meer nodig te reserveren. Registratie van bezoekers is dan namelijk niet meer verplicht en er zijn aanzienlijk meer beschikbare plaatsen.

Hier kan je meer informatie vinden over de coronamaatregelen die we hebben getroffen om je bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen.

Uitvoerenden