Jeroen Dupont

Violist

Biografie

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. Aan de Accademia Chigiana in Siena volgde hij een masterclass bij de Italiaanse virtuoos Giuliano Carmignola.

In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Dupont soleerde bij diverse orkesten in Nederland, waaronder het Concertgebouw Kamerorkest met het Rondo van A-groot van Schubert en Adagio en Rondo van Mozart.

In 2011 voerde hij Tzigane van Ravel en Poème van Chausson uit met het Limburg Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard.

In september 2016 vertolkte hij Extase van Eugène Ysaÿe voor een nieuwe choreografie van Toer van Schayk bij het Nationaal Ballet.

In maart 2019 gaf hij een recital met pianiste Dina Ivanova (laureaat bij het internationale Franz Liszt-pianoconours 2017) in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, het duo voerde oa de Tweed Sonate van Béla Bártòk alsmede een voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van Dupont ‘Labyrinth en Tarantella Palermitana’.

Als componist schreef Dupont o.m. vioolduoʼs en een divertimento voor strijkorkest.

Jeroen Dupont speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.