Jörn Boysen

Klavecinist

In de Oosterkerk:

Biografie

Klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen werd geboren in Lübeck, Duitsland, in 1976. Na zijn studie aan de Musikhochschule Lübeck ging hij naar Nederland waar hij studeerde bij Tini Mathot en Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als oprichter en directeur van Musica Poetica, gastdirigent, solist of continuospeler treedt hij regelmatig op in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Hij was uitgenodigd op Europese festivals als het Festival Mitte Europa, Göttinger Händel Festspiele, Delft Chamber Music Festival, Itinéraire Baroque en het Utrecht Festival Oude Muziek. Boysen werkte samen met Alina Ibragimova, Lisa Ferschtman en neemt regelmatig op en treedt op met Antoinette Lohmann (Furor Musicus). Critici beschrijven zijn klavecimbelspel als „… affectief…, dynamisch…“ en „… van délicatesse…“.

Boysen leidde producties van de O.T. Opera Rotterdam (Orfeo Intermezzi, 2005) en de Utrechtse Spelen (Molière’s / Charpentier’s Imaginary Invalid, 2009 en 2011) voor wiens producties hij ook muziek componeerde. In 2012 was hij dirigent van Opéra Mosset in Frankrijk. Voor die productie arrangeerde hij J. Offenbachs Belle Hélène voor salonorkest. Daarnaast componeerde Boysen diverse orkest-, kamer- en vocale werken en muziek voor klavecimbel.

Zijn liedcyclus Schattenwind op teksten uit de gelijknamige dichtbundel van de Duitse schilder en schrijver Rainer Erhard Teubert ging in maart 2010 in première in Boysen’s geboortestad Lübeck. Voor de Concertreeks Oude Muziek Nieuw voltooide hij Bachs Markuspassie door alle ontbrekende recitatieven, turbakoren en aria’s te componeren.

De pers schreef over deze voltooiing: “Eindelijk een overtuigend alternatief voor alle andere reconstructies. Het is zelfs een serieus alternatief voor Bachs eigen Johannes- en Matthäus-passies.” De werken van Boysen zijn in opdracht en uitgevoerd door onder meer Musica Poetica (NL), Baroque Chamber Orchestra of Colorado (USA), solisten van Pratum Integrum (RU) van de Berlin Philharmonics (D) en het Residentie Orchestra in Den Haag (NL).

Naast zijn werk als performer, doceert Boysen aan het Utrechts Conservatorium. Hij is artistiek leider van concertorganisatie Musica Antica da Camera in Den Haag.