Biografie

Vanuit de Zweedse koortraditie heeft Helena van Heel zich ontwikkeld tot een veelzijdige mezzosopraan die met haar fluwelen stem haar publiek weet te raken. Ze beschikt over een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot hedendaags en zong met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Het Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest, Orkest van het Oosten, New European Ensemble, Asko|Schönberg Ensemble, Rietveld Ensemble, Barok Opera Amsterdam en Corelli Consort Tallinn.
Helena van Heel wordt geprezen om haar bijzondere vertelkracht die ze etaleert bij zowel de grote werken van J S Bach als bij kamermuziek-concerten en liedrecitals.

“Meermalen heb ik het genoegen gehad, de zangkunst van mezzosopraan Helena van Heel te genieten. Graag wil ik daarbij opmerken dat zij zowel vocaal als in uitdrukkingskracht frappeert door haar natuurlijke eenvoud en door een puurheid, die direct het hart raakt.” – Rudolf Jansen, pianist, liedspecialist

Recente hoogtepunten zijn Helena’s eigen producties, waarbij bestaande composities gecombineerd worden met speciaal voor haar geschreven werken door de componisten Jeff Hamburg, Max Knigge, Willem Boogman en Thomas Jennefelt. Via samenwerking met tekstschrijvers, beeldend kunstenaars en regisseurs creëert zij zo een additioneel platform om haar liefde voor de muziek uit te drukken.

Samen met creatief producent Nanny Roed Lauridsen heeft ze de stichting Noorderklank opgericht, een productiehuis voor muziektheater. In het seizoen 21/22 presenteert deze stichting de voorstelling Een oog in zee, een nieuw muziek-theatraal werk waar het mythologische verhaal van Ariadne (vertolkt door Helena van Heel) op een eigentijdse manier wordt verteld met nieuw gecomponeerde muziek van Willem Boogman en een libretto geschreven door Salomé Roodenburg. De indrukwekkende solocantate Arianna a Naxos van Joseph Haydn wordt hierin integraal opgenomen, waarbij de pianoforte is vervangen door een accordeon (Vincent van Amsterdam).

In het seizoen 20/21 wordt een new album uitgebracht door het label Etcetera, genoemd Songs along the Way. Het gelijknamige werk geschreven door Jeff Hamburg en Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler worden hier uitgevoerd door Helena van Heel en het New European Ensemble.

Met de pianiste Naomi Tamura geeft Helena liedrecitals en dit duo heeft recentelijk onder meer Les nuits d’été van Hector Berlioz opgenomen bij Studio 150 in Amsterdam.

“…Een bijzonder concert met het geweldige duo Helena van Heel en Naomi Tamura… Het was gewoonweg een spannende en ontroerende muzikale vertelling dankzij de goede voordracht van Helena… Naomi sloot hier fantastisch bij aan met haar kleurrijke en prachtige pianospel… Beluister deze zes liederen, Les nuits d’été van Berlioz in de uitvoering van Helena en Naomi!” – uit een concertverslag bij de vereniging Vrienden van het Lied, november 2019

 

foto: Melle Meivogel (uitsnede)