dinsdag 29 maart 2022 20:00-21:30 uur

Een van de mooiste facetten van het organiseren van concerten is de ontmoetingen die ontstaan: ontmoetingen tussen musici, tussen musici en muziek en ontmoetingen tussen muziek/musici en het publiek. In dit concert ontmoeten verschillende zangtradities elkaar in de thema’s afscheid en vrede.

Omdat vrede een van de thema’s van deze avond is, hebben we als Stichting Oosterkerk besloten dat alle donaties naar Giro555 voor Oekraïne gaan.

Wasim Arslan, Naftalie Hershler en Daan Verlaan bezingen deze thema’s vanuit respectievelijk de Arabische (Soefi) traditie, de Joodse en de (klassiek) Westerse tradities. Met ud-speler Haytham Safia. Daarna voert mezzosopraan Helena van Heel, begeleid door Floor Le Coultre (viool) en Willem Stam (cello) Jeff Hamburgs werk A prayer: Colomba uit.

Jeff Hamburg schreef A Prayer: Colomba in 2013 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag en verbindt de muzikale werelden van vijf religies in één melodie. Colomba verwijst hier naar de witte vredesduif.

De eenvoudige melodie van het werk symboliseert met zijn vijf vormen de manier waarop de wereldreligies met elkaar verbonden zijn in gedachtegoed – ongeacht culturele contexten. Hamburg kiest er ook bewust voor om de stem als instrument te gebruiken en schreef teksten in een denkbeeldige taal om concrete tekstuele verwijzingen te vermijden.

 

Afscheidsconcerten

Het einde van onze concertserie is helaas in zicht. Wethouder Touria Meliani is akkoord gegaan met de verkoop van de Oosterkerk aan Stadsherstel NV. Stadsherstel heeft een overeenkomst getekend met het Balletorkest en de Protestantse Kerk Amsterdam voor het toekomstig gebruik van het gebouw. Dat betekent dat op 31 maart na 36 jaar onze beheerstaak eindigt. Onduidelijk is gebleven hoe de Stichting Oosterkerk concerten zou kunnen blijven organiseren na de verkoop.

We gaan op een mooie manier afscheid nemen met een reeks concerten. De toegang is gratis en iedereen is welkom, en nodig vooral anderen uit! We hopen op een onvergetelijk afscheid!

Los van deze afscheidsconcerten staat er deze maand natuurlijk nog veel meer gepland. Voor een compleet en actueel overzicht van de komende activiteiten, zie de agenda.

Uitvoerenden