James Oesi

Contrabassist

In de Oosterkerk:

Biografie

“Een gevoelige muzikant met een hoop kennis die veel te zeggen heeft en een natuurlijke en overtuigende artiest is.” – Gary Karr, wereldberoemd solo contrabassist

“Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.” – Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4

“Ik zag een jonge muzikant met een ongewone intelligentie en inzicht, duidelijk voorbestemd om, met de juiste ondersteuning, aan de muziekwereld niet alleen als uitvoerend artiest maar ook als creatieve kracht een bijdrage te leveren.” – Geoffrey Simon, veelgeprezen dirigent en muziekproducer, oprichter van Cala Records

 

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, Cityproms Leeuwarden en op festival Wonderfeel. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, speelt op en wordt geportretteerd door NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman. Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt. Vanaf september start James met een tour soloconcerten door Nederland.

Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal en Ives Ensemble. Ook assisteert James zijn voormalige leraar Quirijn van Regteren Altena bij zijn lessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Begin 2016 gaat het toneelstuk Wachten op de Barbaren van Toneelschuur Haarlem (gebaseerdop de roman van J.M. Coetzee) in première waarvoor James Oesi alle muziek speelt, die speciaal voor hem geschreven is door Wilko Sterke.

In de zomer van 2015 krijgt James een gift van het Prins Bernard Cultuurfonds waarmee hij een contrabas – in 1872 gemaakt door Giuseppe Baldontoni– aanschaft

In mei 2012 studeert James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium  Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Voor zijn studie bij Quirijn van Regteren Altena krijgt hij het Huygens Scholarship, de meest prestigieuze studiebeurs van Nederland, en steun van The Countess of Munster Musical Trust uit Engeland.

Gedurende zijn gehele studie, en daarna volgt James masterclasses en coachingsessiesbij onder andere Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.

In 2009 zorgt een auditie bij het Swiss Global Artistic Foundation te Montreux ervoor dat James kan meedoen aan het muzikale zomerkamp van de wereldberoemde contrabassist Gary Karr. Daar weet James samen met Gary Karr op te treden.

In 2005, op zestien jarige leeftijd, verruilt James Johannesburg, Zuid Afrika voor Moskou, Rusland om contrabas te gaan studeren aan het Moskou State Tchaikovsky Conservatoire bij Lev Rakov, waar hij de jongste student was en de enige buitenlandse contrabassist. Zijn buitenlandse studie werd mogelijk gemaakt door financiële steun van de Apollo Music Trust (later werd James ook gesteund door het Oppenheimer Memorial Trust en de National Arts Council of South Africa).

In 2005 en 2006 krijgt James de kans mee te doen aan het Perlman Music Program in New York, Amerika. Het programma, geleid door Itzhak en Toby Perlman en de docenten van het Juilliard String Faculty, geeft een zeer select aantal muzikale talenten, voornamelijk strijkers, toegang tot een hoogwaardige muziekopleiding voor solomuzikanten.

In 2001 neemt James op zijn twaalfde voor het eerst contrabasles, nadat hij als kind al piano en viool speelt in zijn woonplaats Johannesburg, Zuid Afrika.