Raaf Hekkema

Saxofonist

Bach Partita’s op saxofoon

In de Oosterkerk:

Biografie

Meervoudig prijswinnaar Raaf Hekkema heeft een avontuurlijke geest. Paganini’s vioolconcert met orkest spelen, de mogelijkheden onderzoeken van het spelen van microtonale muziek op zijn saxofoon of de onmenselijk moeilijke mathematische muziekpuzzels ontrafelen die Conlon Nancarrow schreef voor mechanische piano, Hekkema deinst er niet voor terug. Hij geeft ongeveer honderd concerten per jaar over de hele wereld, waarbij hij voornamelijk arrangementen van eigen hand uitvoert. Voor zijn opzienbarende solo-cd Paganini Caprices for saxophone (MDG, 2006) werd hij onderscheiden met de titel ‘Instrumentalist of the Year’ door het Duitse Echo Klassik. Als solist trad hij op met diverse orkesten en gaf hij masterclasses in vele landen. Zijn composities en arrangementen worden uitgegeven door Schott Music. In 2014 verscheen de cd ‘Bach Partitas for Saxophone’ bij Challenge Classics, gelijk met de bladmuziek, uitgegeven door Schott Music.

Hekkema is medeoprichter van Calefax Rietkwintet (sinds 1985), waarvoor hij honderden bewerkingen schreef die veelal op cd verschenen zijn. Calefax put zijn repertoire uit negen eeuwen muziekgeschiedenis, westers en niet-westers, van impro tot hedendaagse muziek. Daarnaast initieerde het kwintet projecten met gereputeerde kunstenaars uit het theater, de wereld van de dans, film, animatie en tal van muzikale stijlen. Calefax ontving les of werkte samen met deskundigen op het gebied van de renaissance en barok, zoals Paul van Nevel, Barthold en Sigiswald Kuijken, Jan-Willem de Vriend en Frans Brüggen. De groep speelt op belangrijke concertpodia over de gehele wereld van Zuid-Amerika tot Japan, verschijnt regelmatig op internationale radio en tv en produceerde een omvangrijke collectie cd’s. Daarnaast won Calefax verscheidene prijzen en onderscheidingen. Dankzij de decennialange intensieve samenwerking met de andere leden van Calefax, allen geschoold door de prominente houtblazers van het Concertgebouworkest, heeft Hekkema’s spel een karakter dat zich met geen andere saxofonist laat vergelijken. Raaf Hekkema is vanaf 2015 als hoofdvakdocent saxofoon verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

 

Over Bach Partita’s for Saxophone:

‘Je houdt je hart vast, maar Hekkema maakt korte metten met elke reserve. Er zijn zelfs plekken waarop de sax het wint van de viool. Ongelooflijk.’ (Het Parool)