Utrechtse Studenten Cantorij

In de Oosterkerk:

Biografie

De Utrechtse Studenten Cantorij is het studentenkamerkoor van Utrecht. Het koor bestaat uit zo’n dertig ambitieuze jonge zangers die op hoog niveau drie keer per jaar een project neerzetten. Het repertoire van de Utrechtse Studenten Cantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De Utrechtse Studenten Cantorij voert regelmatige nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met professionele musici en ensembles.

In de afgelopen jaren voerde de Utrechtse Studenten Cantorij een aantal grote koorwerken uit: in 2016 zong het koor Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en in 2018 werd het concert voor koor van Alfred Schnittke gezongen. In het voorjaar van 2019 bracht de USCantorij de speciaal voor haar gecomponeerde compositie ‘Gegenstimme’ van Wim Dirriwachter uit, begeleid door het AXES Saxofoonkwartet (met onder andere Ties Mellema en Niels Bijl) en percussioniste Tatiana Koleva.

Naast de concerten waarmee elk project wordt afgerond treedt de Utrechtse Studenten Cantorij regelmatig op tijdens speciale gelegenheden en festivals zoals conferenties van de Universiteit Utrecht en het Festival Nieuwe Muziek in Utrecht. De USCantorij zingt af en toe ook als projectkoor: in november 2018 was zij het operakoor bij de moderne opera ‘De Beeldenstorm’ van Peter-Jan Wagemans in de Doelen in Rotterdam. De Utrechtse Studenten Cantorij toerde in de zomer van 2019 door Litouwen met muziek van Mäntyjärvi, Ton de Leeuw, Sisask en Vasks en maakte eerder internationale tournees naar Zweden, Oostenrijk, Engeland, Spanje, Slovenië, Brazilië, Frankrijk en Catalonië.

Over de Dirigent

Fokko Oldenhuis is sinds 2009 dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij. Daarnaast dirigeert hij het kamerkoor NEXT en het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam. Naast deze vaste ensembles is hij dirigent van enkele projectkoren die hij mede zelf oprichtte zoals Neon, het koor voor de nieuwste muziek, het zomerproject Slotkoor en het Attacca Ensemble, het koor voor minimal music. Hij stond met deze koren op vele grote podia in Nederland en gaf concerten door heel Europa tot aan Brazilië.

Fokko is docent en cursusleider van de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus aan het Conservatorium van Utrecht en werkt regelmatig samen met de compositieafdelingen van de Conservatoria in Amsterdam en Utrecht en de afdeling Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht, waar hij gastcolleges geeft en compositiestudenten stimuleert en begeleidt bij het schrijven van nieuwe composities voor koor. De afgelopen jaren voerde hij premières uit van onder anderen Gerard Beljon, Lowell Dykstra, Daan Manneke, Willem van Merwijk, Jan Welmers, Ad Wammes, Rob Goorhuis, William Knight, Roderik de Man en vele jonge, beginnende componisten die mede op zijn initiatief nieuwe composities voor koor schreven.

Fokko gaf gastcolleges aan de Universiteit van São Paulo in Brazilië en is met zijn koren regelmatig te gast op het Festival Unicanto in Londrina aldaar. Hij is artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen in de Nicolaïkerk en lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor.

Meer informatie op www.fokkooldenhuis.nl