Utrechtse Studenten Cantorij

In de Oosterkerk:

Biografie

De Utrechtse Studenten Cantorij is het studentenkamerkoor van Utrecht. Het koor bestaat uit zo’n dertig ambitieuze jonge zangers die op hoog niveau drie keer per jaar een project neerzetten. Het repertoire van de Utrechtse Studenten Cantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De Utrechtse Studenten Cantorij voert regelmatige nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met professionele musici en ensembles.

In de afgelopen jaren voerde de Utrechtse Studenten Cantorij een aantal grote koorwerken uit: in 2016 zong het koor Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en in 2018 werd het concert voor koor van Alfred Schnittke gezongen. In het voorjaar van 2019 bracht de USCantorij de speciaal voor haar gecomponeerde compositie ‘Gegenstimme’ van Wim Dirriwachter uit, begeleid door het AXES Saxofoonkwartet (met onder andere Ties Mellema en Niels Bijl) en percussioniste Tatiana Koleva.

Naast de concerten waarmee elk project wordt afgerond treedt de Utrechtse Studenten Cantorij regelmatig op tijdens speciale gelegenheden en festivals zoals conferenties van de Universiteit Utrecht en het Festival Nieuwe Muziek in Utrecht. De USCantorij zingt af en toe ook als projectkoor: in november 2018 was zij het operakoor bij de moderne opera ‘De Beeldenstorm’ van Peter-Jan Wagemans in de Doelen in Rotterdam. De Utrechtse Studenten Cantorij toerde in de zomer van 2019 door Litouwen met muziek van Mäntyjärvi, Ton de Leeuw, Sisask en Vasks en maakte eerder internationale tournees naar Zweden, Oostenrijk, Engeland, Spanje, Slovenië, Brazilië, Frankrijk en Catalonië.

 

Over de Dirigent

Componist, dirigent en vernieuwer Imre Ploeg (1990) verbindt verschillende groepen met maatschappelijk betrokken werk, voornamelijk op het gebied van muziek en ecologie. Hij studeerde summa cum laude af aan de Bachelor of Music aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg les van o.a. componisten Huub de Vriend en Kurt Bikkembergs en dirigenten Jos Vermunt, Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen. Hij schreef opdrachtcomposities voor o.a. het Nederlands Studenten Kamerkoor, het VU Kamerkoor, het Brussels Kathedraalkoor en het Kennemer Jeugdorkest en is momenteel dirigent van Kamerkoor JIP, JIP&jij, Consorte en ZIJ.